Related Posts with Thumbnails

allergic again

>> Tuesday, November 13, 2012

it happen again. memandangkan kes Iman vs telur putih dh settled (Iman dh leh makan telur putih. dh xnaik rashes kt muka/badan) jadinya daddy Iman dengan confident nya try bagi susu coklat yg beli b4 ni untuk Iman (benda yg mula2 skali pernah buat Iman dpt rashes penuh muka smpai leher). daddy bancuh dalam botol n Iman minum sampai half botol dia. dok kehup tgk mcm ok. dia dok main skali tgk dia dok menggaru.   rumah ktorg ni jenis romantik siang2 pn xberapa nk cerah. bila bkk lampu tgk leher iman dh merah. dkat mulut dia pon dh naik rashes merah2. terus bkk baju dia then mandikan dia. sbb by experienced bila dia dok kt tempat sejuk ada aircond rashes tu akan kurang. tp iman ni plak xleh mandi air sejuk  so rashes tu xbrape nk ilang gaklah. lepas mandi sapu calamine lotion n biar dia xpakai baju dulu. just pakaikan  dia seluar. bg dia sejuk dulu. tgk mcm dh kurang baru pakaikan baju dia. sampai ptg td part leher dia still merah lagi. maybe sebab dia dok garu2 skali kot. naseblah xteruk sgt. cuma kesin kt si hero yg sorg tu dok garu. nmpknya susu tu mmg kene banned ler jwbnya huhu




Read more...

kelebihan susu ibu

>> Thursday, October 18, 2012

mungkin ramai yg dah tahu kelebihan susu ibu (SI) ni tp saja nk share fakta mengenai susu ibu ni


  1. SI dihasilkan secara semulajadi untuk memenuhi keperluan bayi. ikut kajian, susu ibu yg bersalin pra-matang xsama dgn yg cukup bulan. even susu waktu pagi, tghari n petang pn xsama ikut pada kperluan baby. 
  2. SI juga mengandungi kurang sodium berbanding susu formula (SF), jadi lebih selamat untuk kesihatan buah pinggang baby
  3. kandungan SI lebih senang dicernakan oleh sistem penghadaman bayi dan lebih mudah diserap
  4. selamat & tidak mudah tercemar
  5. selamat dari kesan allergic. 
  6. bayi yg menyusu (direct feeding) biasanya akan mempunyai mulut yg sihat
  7. senang & menjimatkan. 
  8. mempercepatkan proses recovery ibu yg menyusu 
  9. kurang risiko osteoporosis bg ibu
  10. natural family planning for most  nursing mothers
  11. baik untuk perkembangan otak bayi
  12. mudah untuk night-time-feeding --> xyah gaduh2 saper nyer turn buat susu baby
  13. mengurangkan risiko kanser untuk ibu
  14. membina strong bonding antara ibu & anak
  15. ada  kajian menyatakan susu ibu juga dapat mengurangkan ruam lampin bagi baby
  16. bayi akan mendapat antibodi untuk menguatkan immune system untuk melawan penyakit



Read more...

diari bf3 --> supplement

>> Thursday, October 4, 2012

Supplement apa yg saya ambil sepanjang saya bf Iman? Ini list dia:

1. B-Complex
B-Complex
antara fungsi:
- untuk penghasilan tenaga
- kesihatan sistem saraf (hospital kan selalu bagi asic folic untuk ibu mengandung)
- kesihatan kulit, rambut, kuku (lepas bersalin rambut gugur bagus makan ni)

2. Vita-Lea® Iron Formula
Vita-Lea® Iron Formula
zat besi tentulah membantu pembentukan darah merah. kekurangan zat besi boleh jd penyebab anemia.

3. Sustained Release Vita-C™ 500 mg
Sustained Release Vita-C™ 500 mg
- melindungi sel2 badan
- membantu mengurangkan tahap kolestrol
- melindungi sel2 otak, saraf tunjang
- membantu penyerapan zat besi

4. Alfalfa Complex (L)
Alfalfa Complex (L)
- bagus untuk menguatkan sistem imune
- detoksifikasi, membantu sistem penghadaman
- kaya dengan serat, mineral

5. Vita-E Complex™
Vita-E Complex™
- bagus untuk kesihatan kulit dan rambut.
- membantu merawat parut
- membantu membaiki peredaran darah

6. Energy Soy Protein (Canister)

Energy Soy Protein (Canister)
ni produk yg paling saya suka. bancuh campur susu + milo.
- untuk membina tisu badan (kalau nk rawat luka/parut mmg perlu protein)
- membina otot2

Read more...

allergic

saya sgt strict pasal pemakanan Iman. mmg untuk sesetengah org nmpk mcm ntah pape je sumer benda nk pantang tp org kata beringat sebelum kena. even till now bubur Iman adalah salt free. NO garam n gula for Iman. nk tahu kenapa? baby doesn't need salt as we do. even adults pon kalau terlebih ambil garam pon xelok. more info  read here http://www.homemade-baby-food-recipes.com/adding-salt-to-baby-food.html or boleh search je. dh byk artikel n info on this.

one more thing bila kita monitor food intake baby ni kita boleh tau mana food yg dia allergic. macam Iman setakat ni pernah jadi 2x rashes naik kt muka dia. 1x lepas bagi minum susu coklat n 1 more telur putih. yg pasal susu coklat tu sbnrnya advised by nurse sbb berat badan dia xberapa cantik. selalu buat bodo je ape yg nurse ckp. tp xtau nape ari tu ikut plak ckp dia suh bg Iman susu coklat tu. amik kau merah 1 muka. g klinik kbetulan jmpa nurse 2 blk. naseb xmelarat. nurse tu pon ckp berat Iman dh xleh nk wat pe dh. active sgt n be careful lps ni nk bg mkn pape. naseblah rashes dia xmelarat

muka merah Iman lepas mkn telur putih


next time mmg kene perati btol2 apa Iman mkn. risau ada tgn len yg dok suap yg bukan2 je


Read more...

happy birthday my dear

Iman dh genap 1tahun hari Jumaat lepas. xde buat apa2 celebration pon since Iman bukan boleh mkn mcm2 pon. nnt yg mkn byk nyer pon mummy ngn daddy dia. dh jd birthday org len lah plak. pape pon mummy doakan Iman membesar dgn sehat, jd anak yg soleh. happy birthday sayang.


p/s happy 3rd anniversary to dear hubby. nway our anv a week b4 Iman's birthday

Read more...

dilema

>> Wednesday, October 3, 2012

job hunting mode tapi ada byk IF plak dalam fikiran ni (sangat tak bagus). IF dapat kerja jauh dari Perak (specifically area Manjung ni lah) Mr Hubby macam reluctant  plak nk approve. nnt jauh ngn Iman lah. actually ari tu saja tny kerja kosong kt my MSc supervisor n dia ajak keje kt Perlis. itu yg tny Mr Hubby dia xbg huhuhu. kdg2 penat gak nk tadah telinga ni bila org dok tny pasal kerja ni. Mr Hubby mmglah xkesah tapi... shouldn't talk bout this. buat sakit hati je pikir.



Read more...

Selamat Hari Raya

>> Thursday, August 16, 2012

raya dh nk  dekat. so


Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

Read more...

diari bf part 2

>> Monday, July 30, 2012

seawal tahu saya mengandung lagi mmg dh niat untuk bf-kan baby. actually blom pregnant pn dh tanam niat tu. lebih2 lagi few months b4 tahu saya prgnantkan iman saya miscarried our 1st baby. mungkin belom ada rezeki masa tu. tp alhamdulillah Allah gantikan dengan 2nd baby --> iman.

dlm masa dok pregnant tu mmg dok survey2 apa yg perlu utk bf. website susuibu.com mmg sgt membantu. search je kt c2 psl bf insyallah akan jumpa. dlm dok menambah ilmu tu ada  terbaca few mums ambil supplement masa bf baby. tp masa tu xdelah nk beli pn lg. baby pon dok dlm perut lg masa tu. sampailah dh bersalin trus terlupa. sampailah one day dok men fb. trus pm iffah mntk advice. iffah ni jr masa kt stf dlu. kbetulan dia ada jual trial pack. mmg trus order trial pack ngn dia. trial pack tu untuk consume 1month. lepas +-1 bln lebih trus ambil full pack.

ape supplement yg saya ambil? supplement dari SHAKLEE. saya akan bagi details supplments yang saya ambil dalam next entry.

Read more...

diari bf

>> Thursday, July 26, 2012

diam tak diam iman dh nak masuk 10 bulan. maknanya dah almost 10 bulan jugalah saya susukan iman. mungkin tak sesusah bf mum yang bekerja sebab saya full time housewife. tapi untuk fully bf baby memang memerlukan persediaan yang cukup terutamanya dari segi mental. alhamdulillah hubby memang memahami dan sangat menyokong. siap kadang2 dia offer nk belanja attire utk bf mum. tq dear.

iman pn takat ni membesar dgn sehat dan kuat (eh..iklan lain plak kuar). jarang sakit demam ke ape. kalau ada pn xberpanjangan. sepanjang bf iman ni mcm2 dugaan dapat. almaklumlah iman slim melim macam mummy n daddy dia. even skrg ni dia dh start solid food n tiap kali makan tu most of the time memang akan habis 1 mangkuk baby tuh but still badan dia maintain macam tu gak. siap ada sekali g checkup siap nurse suggest suh bagi formula milk kt iman. n saya dengan slumber jawab xnak.

ada juga yang dok tny macam mana nnt kalau saya nak kerja sbb sekarang ni iman totally direct bf ngn saya. buat masa skrg saya xnk pikir pn. kalau dh dpt kerja nnt baru pikir aci x? lagi pon rasanya xada masalah sbb iman dh start makan n dia pon boleh je minum guna botol cuma saya yg malas nk pum hehe.

actually nk cerita pasal supplement yg saya ambil sepanjang saya menyusu ni. tp tunggu next entry jelah. tension menaip ngn keyboard ni. specially part spacebar pn dh tercabut.


Read more...

holla

>> Wednesday, July 25, 2012

ok. blog sudah bersawang. kena dapatkan balik momentum. should start with iman's progress so far

  1. iman start meniarap masa dia 3 bulan
  2. start mengesot masa 4/5 bulan
  3. starts his solid food @ 6 months
  4. merangkak masa 7 bulan
  5. now dh boleh stand holding to something mcm meja
  6. suka masukkan barang dlm mulut
  7. suka tgk upin ipin
  8. suka dgr azan
  9. kalu tgk tv paling dia suka tgk iklan
  10. suka main bola. dh pandai main baling bola


byk lg nk update tp tension nk menaip dgn keyboard laptop yg xberapa semenggah sebab kene korek dgn iman. byk yg dh tanggal.

Read more...

Iman watching football

>> Thursday, March 22, 2012

nilah gelagat anak mummy tgk bola. siap ngan kaki lagi. mcm geram xgol

video

Read more...

>> Saturday, March 17, 2012

video

Read more...

ragam budak kecik

>> Thursday, March 15, 2012

bila ada Iman ni asyik citer dia jelah yg kuar kt cni. lagi2 anak mummy yg sorg tu makin panjang akal. ari ni dok menjerit2 padahal mummy ader jer dekat. nk mintak mummy g dok layan dia jer xleh wat mnda lain. bler mummy layan leh plak dia gelak kuat2. now dh tido. penat agaknyer tuh


budak yg sajer buat2 nangis. manja

time ni jer yg dia dok elok2 dlm bumbo chair tuh. slalu biler letak dlm tuh mulalah dia condong badan ke depan either nk main ngan kaki dia or nk jilat tepi chair tuh.

ni bukan tgh tido tp Iman tgh buat muka comey n sempat lak mummy capture. tp dh lamer dh dia xbuat aksi mcm ni lepas dpt ability utk menyembur.


Read more...

finally

>> Friday, March 2, 2012

finally azam tahun yg ntah bila dh achieve alhamdulillah. my MSc finally settled. lepas viva session last year n correction done, awal bulan 2 ari tu dh g verify correction ngn examiner n he'd signed the verification form. fuh...lega. sign dean postgraduate pon dh dapat. tgl nk hantar hard cover jer. weekend ni siap. tp xsure lg biler lak nk g antar. nk kene tgk nua leh cuti bler. thanx to him yg willing jaga iman time mummy wat correction, jumpa s'visor, jumpa examiner n dean. thanx dear. love both of you

Read more...

update...

>> Thursday, March 1, 2012

iman baru jer kene jab semalam. dh masuk 5 bulan dh umur anak mummy nih. pg nih rasa badan dia panas sket. cek 37°C. bagi ubat, mandi, minum susu. now tgh tido. hopefully xmelaratlah demamnya. yg before ni pon selalu panas time pagi jer. bler dh tghari tu dh normal blk dh temperature badan dia. pg td pon tgk dia active gelak2 jer. ok kot.


Achievement iman takat ni:

  1. meniarap, dh start dok angkat bontot (xtaulah nk merangkak ker per). semalam noticed dia mcm dok nk angkat dada mcm org tgh nk buat push up
  2. his fav toy adalah seekor itik yg cik long n umni dia bagi. must be so striking color. mmg benda2 yg kaler terang2 jer yg dia suka. even now kalu tgh menyusus n he noticed ada corak kt baju mummy mulalah nk membelek2 baju mummy.
  3. suka tgk tv. specially tgk bola. tgh menyusu nk tido kalau ada bola kt tv trus xjd tido. mmg anak daddy. minggu ni perasan dia suka tgk preview seefood movie.
  4. suka senyum bila ada org cakakp2 ngan dia.
ni gambar anak mummy yang bagun2 tido jer trus sedekah senyum kt mummy. love it n love u baby.

Read more...

backdated story

>> Saturday, January 14, 2012

we bring Iman to Klang/Shah Alam for daddy's cousin's wedding on chrismas holiday. since dh ada kt sana mcm2lah xtvt yg fmly daddy plan.

1. exploring Taman Botani, Shah Alam
sempatlah daddy menyesatkan diri dan ktorg yg kt dlm kete skali b4 nk smpai ke taman ni. besides, signboards nk g ke taman ni ada macam2 nama, i.e. taman botani, taman pertanian. rupanya tempat yg sama jer

org sgtlah ramai. beratur nk naik tour bus dalam taman tu punyalah panjang. dengan org yg potong line nyer lg.

ni dh beratur lama dh ni. dh nk dekat naik bas dh pon.

yey. finally dh naik bas. 1st time Iman masuk hutan (hutan kt grik kira x?). nasib xmeragam anan mummy nih.

rumah 4 musim tgh winter. maintain jer Iman masuk tempat sejuk. daddy kata hilang kejup rashes Iman bila masuk tempat sejuk.

2. masuk dusun Cik E
unfortunately we're not taking any picture here :(. tengah musim durian time tu (skarang still ada lg kot). yg bestnya dusun Cik E ni ada sungai. jadinya 2 in 1 lah. boleh main air and makan durian skali. Iman pon join main air. mula2 bising gak sbb mmg dia klu mandi pon lg suka warm water. bila dh lama naik syok plak dia. siap dia plak dok kayuh2 rendam kaki dalam air. 1attempt berjaya lepas ni boleh mummy & daddy bwk Iman g main air lg. n daddy pon dh planning nk ajar Iman swimming.

3. bowling family tournament
bukan tournament mane pon actually. d boys mula2 plan nk main futsal tp bila calculate mcm xcukup org tukar plan main bowling n d girls pon leh join. last xtvt b4 we're heading back to Sitiawan. mummy pon lepas gianlah lamer pantang xmen bowling (coconut bowling time fmlyday office daddy xkira ye).

Read more...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP